Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

TURCIA

Turcia reprezintă o simfonie de sunete, culori, oameni într-o combinație unică, orașe antice, stațiuni moderne, plaje întinse, moschee și biserici. Este singura țară împărțită pe 2 continente și înconjurată de 3 mări: Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Egee.

Turcia a fost centru unui vast imperiu care în vremurile de glorie se întindea pe trei continente.

Imperiul Otoman se întindea din sud-estul Europei, în Orientul Mijlociu și în Nordul Africii, capitala vechiului imperiu fiind vestitul Constantinopol, actualul Istanbul, centru economic, politic și o legătură între vest și est.

În epoca expansiunii Otomane, în timpul lui Soliman I Magnificul, imperiul și-a dublat suprafața, ajungând până în centrul Europei și în lumea arabă. În secolul al XVIII-lea Imperiul Otoman a intrat în declin, decădere ce continuă până în perioada Primului Război Mondial, în urma căruia, Imperiul se destramă. În 1923 sub conducerea lui Kemal Ataturk ia ființă Republica Tucă de astăzi.

Turcia începe un proces de reforme profunde, încercând să adopte modelul de viață din vestul Europei. În 1934 are loc reforma limbii oficiale a statului Turc, alfabetul islamic fiind înlocuit treptat cu o nouă versiune de alfabet turcesc, bazat pe limba latină.

A fost adoptată o lege care interzice purtarea faimoaselor fez (pălării tradiționale turcești – fes pe românește) și introducerea numelor de familie.

Astăzi, Turcia reprezintă legătura dintre est și vest, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere cultural, fiind un amestec între modul de viață modern, inspirat din vest, și tradițiile impuse de religia musulmană.

Populație

Este de aproximativ 69 milioane de locuitori, marea lor majoritate trăind în Istanbul, Ankara (capitala țării), Izmir, Antalya și Bursa.

Zi Națională

Turcia este sărbătorită în fiecare an pe dată de 29 Octombrie.

Limba Oficială

Limba oficială a Turciei este limba turcă.

Viza

Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic în Republica Turcă nu au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legală de ședere fără viza este de până la 90 de zile în decurs de 6 luni.

Moneda națională

Lira Turcească.

Ora locală

Este aceeași cu cea a României pe perioada verii, însă statul Turc nu mai trece la ora de iarnă.

Prefix

În Turcia se utilizează că și prefix codul +90 sau 0090 înaintea oricărui număr de telefon local.