Cu un amestec delicios arabo-italiano-britanic, Malta este o fortareata apreciata de turisti, dar si un loc romantic, plin de cladiri de vis, din calcar de culoarea mierii si de stradute inguste care duc spre mare. Iar pentru toate astea reprezinta locul perfect pentru vacanta de vara.

De la barcile colorate ale pescarilor si pana la arhitectura sau bucatarie, Malta, tarisoara aflata la doar doua ore de zbor fata de Romania, nu are cusur. Privita de pe mare, din departare, arata ca un castel de nisip perfect construit. Cand te apropii insa de zidurile cu turnuri impunatoare, inconjurate de santuri de aparare, iti taie rasuflarea. Iar senzatia o au atat tinerii veniti la distractie, cat si seniorii dornici de excursii la obiective turistice.

  • Valetta e, de departe, bijuteria coroanei malteze. In inima orasului cu cea mai mare concentrare de monumente din lume troneaza Palatul Marilor Maestri, dovada celor 270 de ani de influenta politica si economica a cavalerilor maltezi. Iar acesta este doar unul din cele 320 de monumente pe care le poti vizita luand-o la pas in vacanta de vara.
  • Statiunea St. Julian trebuie sa fie, macar pentru o seara, pe lista destinatiilor tale. Pentru ca aici pare sa pulseze viata nebuna a Maltei, zona e cea mai cautata si mai populate din insula. Si nimic din ce ofera acum nu nu mai aduce fostul sat pescaresc care a inflorit in timpul ocupatiei britanice. Acum face parte diin acele destinatii turistice in care gasesti hoteluri de lux, dar si cazari pentru bugete reduse ori iahturi care-ti taie rasuflarea sunt pline de turisti veniti din toata lumea pentru cateva zile de mare, soare si distractii pana-n zori in cluburi de noapte, restaurante, baruri sau terase pe plaja.
  • Fortul Saint Elmo strajuieste coasta malteza de pe peninsula Sciberras care desparte cele doua mari porturi naturale Marsamxett si Marele Port, cel mai mare port natural al Mediteranei. Dincolo de constructia in sine si de frumusetea stradutelor care-l inconjoara, fortul este special in perioada "Paradei Garzilor", un adevarat spectacol in care maltezi tineri sau cu tample albe reconstituie evenimente istorice autentice, cu tot cu salve de tun si parade fastuoase, spre deliciul turistilor veniti in cautarea vacantei de vis.
  • Mdina, cetatea care a fost locuita de fenicieni in urma cu peste 2.700 de ani se afla in cel mai inalt punct al insulei Malta. In timpul stapanirii romane a fost construit in interiorul ei Palatul guvernatorului si se spune ca tot aici a locuit si Sfantul Pavel dupa naufragiul sau pe insula. Dar nici pana acum "orasul tacut", cum i se spune acestei cetati de vis tot de culoarea mierii, in care nu au voie decat masinile celor care locuiesc in ea, nu si-a pierdut farmecul, ci chiar a devenit unul din cele mai importante obiective turistice. Iar petele de culoare pe care le reprezinta micile balcoane din lemn, obloanele sau florile cataratoare nu fac decat sa-l desavarseasca.
  • Marsaxlokk e raiul pentru marii amatori de peste sau de fructe de mare Aflat pe malul celui de-al doilea port natural ca marime din Malta, satul pescaresc plin de barci pictate in culori vii si decorate cu sirene si cu ochi meniti sa-i pazeasca pe pescari de rele, ii intampina pe turisti in fiecare duminica, chiar pe malul marii, cu cel mai mare bazar cu peste proaspat, dar si cu suveniruri la preturi accesibile.
  • Nu trebuie sa existe vacanta in Malta fara o iesire la Festa, acea sarbatoare a artificiilor in care se implica intreaga comunitate a unui sat. Casele si strazile sunt decorate in culorii vii, bisericile si catedralele sunt acoperite de zeci de mii de luminite multicolore, au loc spectacole de muzica traditionala sau clasica, parade ale cavalerilor costumati in stil medieval sau baroc, iar mancarea, bautura si suvenirurile se vand peste tot. Ce conteaza insa cel mai mult sunt spectacolele pirotehnice unice in lume, oraganizate sub forma de intrecere, pe stradutele altfel linistite. Iar turistii nu duc lipsa de oferte de excursii care sa-i duca la aceste evenimente explosive.
  • Insula Gozo, a doua ca marime din arhipelag, care a pastrat mai mult din traditia rurala a vechilor locuitori ai Maltei trebuie sa ocupe de asemenea una din zilele tale de vacanta. Ai de vazut frumoasa biserica Ta Pinu, singura nepictata pe interior, care cuprinde o expozitie cu obiecte donate de cei care au venit aici si s-au rugat, iar apoi au trait o minune. Nu poti rata insa nici "Azure Window" si "Blue Grotto", fereastra si grota albastre, care par sa amplifice turcoazul incredibil al marii.